خبرگزاری مهر _گروه جامعه؛ در این هفته که با عنوان هفته میراث فرهنگی و موزهها نامگذاری شده، برنامههای وزارت میراث فرهنگی نیز اعلام شد رونمایی از ۱۵۰ مکان رویداد انقلاب اسلامی و دفاع مقدس یکی از برنامههای این هفته است.
شعار امسال روز جهانی موزه که از سوی شورای بینالمللی موزهها (ایکوم) اعلام شده، «آینده موزهها در جوامع به سرعت در حال تغییر» است. این شعار بر اهمیت نقش دگرگونکننده موزهها در مواجهه با تحولات اجتماعی، فناوری و زیستمحیطی تأکید دارد.
ایکوم هدفگذاریهای امسال را در سه محور معرفی کرده است: توانمندسازی جوامع از طریق فرصتهای شغلی و برنامههای آموزشی، ترویج نوآوری با پذیرش فناوری و گسترش دسترسی، و ایفای نقش موزهها به عنوان قطبهای فرهنگی در مسیر توسعه پایدار شهری.
برنامههای هفته میراث فرهنگی با محوریت «میراث فرهنگی و آینده» طراحی شدهاند. بر اساس تقویم اعلامشده، روزهای این هفته از روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت ماه تا سوم خرداد به ترتیب به موضوعاتی نظیر «موزهها برای آیندهای پایدار»، «میراث فرهنگی و آینده جوامع در حال تغییر»، «میراث ناملموس، میراث زنده»، «میراث فرهنگی و توسعه شهری»، «میراث جهانی و آینده»، «میراث فرهنگی و جوامع محلی» و در نهایت «میراث فرهنگی، ایثار و مقاومت» اختصاص یافتهاند.
در روز ۲۸ اردیبهشت ماه مراسم روز جهانی موزهها همزمان با رونمایی از سامانه ایران موزه و ۱۱ نمایشگاه در تهران و استانهای منتخب با تجلیل از برترینهای موزه داری کشور برگزار میشود.
از جابجایی موزه قرآن تا برپایی نمایشگاه آثار تاریخی ایران در چین
به همین مناسبت نیز معاون میراث فرهنگی نشستی را برگزار کرد و با اشاره به انتقال موزه قرآن به کاخ سعدآباد گفت: موزه قرآن که طی توافق موقتی در ساختمان فعلی بود قرار نبود برای همیشه آنجا بماند ضمن اینکه ملاحظات بازدید از آنجا مشکل بود.
علی دارابی معاون میراث فرهنگی کشور در این نشست درباره انتقال موزه قرآن به کاخ سعدآباد گفت: موزه آب طبق قراردادی که داشته بنا بوده به مدت دو سال در آنجا فعالیت کند توافق نامهای بین وزارت میراث و نیرو انجام گرفته بود. مکاتبهای بین دو وزیر شد و قرار بود موزه آب در اختیار وزارتخانه قرار گیرد و سعدآباد مدیریت یکپارچه ای را انجام دهد.
وی با بیان اینکه معاون کاخ سرپرست موزه خواهد شد گفت: در شیوه عمل گاهی اگر اتفاقاتی میافتد از اراده ما خارج است ولی حتماً پاسخگو هستیم قرار شد موزه آب که امکانات خاصی هم در آن نبود قبول کردیم که در این مجموعه باشد ولی درباره انتقال موزه قرآن به سعدآباد باید گفت موزه قرآن محدودیتهای تردد و ضوابط امنیتی و ساعت بازدید زیادی دارد به خصوص در ایامپیک کار. این موزه در رنج بود.
وی همچنین درباره برپایی نمایشگاه آثار تاریخی ایران در چین گفت: اکنون ۷ کشور در حوزه نوروز درخواست کردهاند که ما برای آنها نمایشگاه موزهای برگزار کنیم این اقدام خوبی است چون چنین نمایشگاههایی در راه مبارزه با ایران هراسی است. این در حالی است که بعد از برپایی نمایشگاهها در چین ما باید پاسخ میدادیم که آیا این آثار سالم به ایران برگشت یا نه.
دارابی در این جلسه درباره استرداد آثار تاریخی گفت: در حال حاضر ۷ پرونده فعال برای بازگرداندن این آثار وجود دارد. با توجه به حساسیت موضوع فرایند بستهبندی و انتقال این اموال به کشور تا لحظه نهایی قابل اطلاعرسانی نیست، زیرا متغیرهای متعدد میتوانند روند بازگرداندن این آثار را تحت تأثیر قرار دهند.
وی افزود: یکی از چالشهای اصلی مطرحشده، هزینههای بالای وکالت برای پیگیری دعاوی مرتبط با استرداد این اموال است. به دلیل نبود بودجه کافی در این بخش، مکاتبات گستردهای با نهادهای مختلف دولتی صورت گرفته تا منابع مالی مورد نیاز تأمین شود.
باید کمیتهای متشکل از وزارت امور خارجه و دیگر نهادهای مرتبط تشکیل شود تا روند بازگرداندن این آثار با جدیت بیشتری دنبال شود. امیدواریم با همکاری دستگاههای اجرایی مختلف، این اموال تاریخی به کشور بازگردانده شوند.
یزد میزبان بزرگترین رویداد صنایع دستی کشور
این هفته خبر رسید که استان یزد از پایان اردیبهشتماه امسال به مدت پنج روز میزبان نمایشگاه بزرگ و سراسری صنایع دستی کشور خواهد بود؛ رویدادی که با هدف پاسداشت روز جهانی صنایع دستی و نمایش توانمندیهای هنرمندان ایرانی برگزار میشود.
عبدالمجید عربی، معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی یزد اعلام کرد: این نمایشگاه از ۳۰ اردیبهشت تا سوم خرداد در محل نمایشگاههای بینالمللی یزد برگزار شده و ۳۰۰ غرفه از سراسر کشور در آن دایر میشود.
وی افزود: در کنار ارائه صنایع دستی، نمایشگاه نانهای سنتی و سیاهچادرهای عشایری نیز فضای نمایشگاه را متنوعتر خواهند کرد. تاکنون ۱۴۰ غرفه برای استانهای مختلف و ۵۰ غرفه به شهرستانهای یزد اختصاص یافته است.
ورود بیش از ۷ میلیون گردشگر خارجی به ایران در سال ۱۴۰۳
این هفته انوشیروان محسنی بندپی معاون گردشگری کشور اعلام کرد: در سال ۱۴۰۳ تعداد گردشگران خارجی ورودی به کشور به ۷ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر رسید.
وی در پاسخ به اینکه چرا آمار شما با آمار تورگردانان متفاوت است؛ با تأکید بر تعریف علمی گردشگر اظهار داشت: بر اساس استانداردهای جهانی، هر فردی که حداقل یک شب را در مقصدی اقامت داشته باشد، به عنوان گردشگر محسوب میشود؛ چه ایرانی و چه خارجی.
این مقام مسئول با تأکید بر علمی بودن فرآیند جمعآوری آمار تصریح کرد: ما با زبان آمار صحبت میکنیم و اطلاعاتمان مبتنی بر دادههای واقعی و قابل استناد است. در همین خصوص نیز با بخش خصوصی جلسهای کارشناسی برگزار خواهیم کرد.
پیش از این معاون گردشگری سابق مجموع آمار ورودی مسافران و گردشگران خارجی در سال ۱۴۰۲ را ۶ میلیون و ۳۸۲ هزار و ۷۵۵ نفر اعلام کرد این آمار در سال ۱۴۰۱ بالغ بر ۴ میلیون و ۲۳۰ هزار نفر اعلام شده بود.
آئیننامه تأسیسات ترکیبی گردشگری به تصویب رسید
بالاخره در راستای تحقق احکام قانون برنامه هفتم پیشرفت کشور و با هدف تسهیل در فرآیند سرمایهگذاری در زیرساختهای گردشگری، هیئت دولت آئیننامه اجرایی تأسیسات ترکیبی گردشگری را تصویب کرد.
ر، علیاصغر شالبافیان، رئیس مرکز سرمایهگذاری و امور اقتصادی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی از تصویب آئیننامه اجرایی تأسیسات ترکیبی گردشگری در هیئت دولت خبر داد و گفت: در تدوین برنامه هفتم پیشرفت کشور، احکامی برای توسعه زیرساختهای گردشگری پیشبینی شد که از مهمترین آنها میتوان به بند (ث) ماده ۸۳ قانون اشاره کرد؛ این بند ناظر بر تسهیل صدور مجوزهای کسبوکار با هدف ساماندهی ایجاد طرحهای گردشگری با کاربری ترکیبی و فراهم آوردن امکان فروش و پیشفروش تأسیسات و واحدها بر اساس طرح مصوب در محدوده حریم شهرها و روستاها است.
وی با اشاره به ضوابط صدور این مجوزها افزود: این مجوزها با اخذ تأییدیه از دستگاههای اجرایی ذیربط، صرفاً در اراضی با کاربری گردشگری که در طرحهای جامع و تفصیلی شهر یا طرح هادی روستا درج شدهاند، صادر میشود و در تعیین تعرفه برای کلیه کاربریهای یک طرح ترکیبی، مشوقهای لازم در نظر گرفته شده است.
شالبافیان با تأکید بر مکلف بودن وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، وزارت راه و شهرسازی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در تدوین آئیننامه اجرایی این قانون تصریح کرد: پس از نگارش پیشنویس اولیه آئیننامه، کمیته راهبردی با حضور نمایندگان کلیه دستگاههای اجرایی مرتبط تشکیل شد. همچنین، جلسات تخصصی با حضور مشاوران، دانشگاهیان، صاحبنظران و سرمایهگذاران بخش خصوصی برگزار و نظرات آنها اخذ و در متن نهایی اعمال شد.
بیش از ۳۰۰ هزار چینی از نمایشگاه سرزمین مهر دیدن کردند
نمایشگاه سرزمین مهر در چین که در آن آثار موزههای تهران به نمایش درآمده؛ تا کنون بیش از ۳۰۰ هزار بازدید کننده داشته و در شبکههای اجتماعی صد میلیون بار دیده شده است.
«یین چوان بین» نماینده سازمان نمایشگاه هنر چین در تهران در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری مهر گفت: نمایشگاه «سرزمین مهر» با همکاری اداره امور موزههای وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایران و مرکز تبادلات فرهنگی چین، در شهرهای چنگدو و گوانجو برگزار شده است. در این نمایشگاه ۱۵۱ اثر از موزههای استان تهران به نمایش درآمدهاند؛ از جمله موزه رضا عباسی، موزه مقدم، موزه آبگینه، موزه هنر ملی ایران و موزه فرش.
وی ادامه داد: آثار ارائهشده شامل اشیای فلزی، سفالینهها، پارچههای ابریشمی، فرشها، مُهرها و دیگر اقلام هنری است که شکوه تمدن ایرانی-اسلامی را به تصویر میکشد. این نخستین بار است که موزههای استان تهران بهطور مستقل، نمایشگاهی در خارج از کشور برگزار میکنند.
۱۴۰۵ سال گردشگری کرمان اعلام شد
این هفته، نشست معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی در محل سالن خلیج فارس ساختمان حج و زیارت برگزار شد.
این برنامه به بهانه برگزاری اولین جشن ملی بوم گردیهای کشور در روز ۳۱ اردیبهشت ماه در استان کرمان برپا شد. این روز در تقویم رویدادهای گردشگری ثبت شده است.
محمد علی طالبی استاندار کرمان در این نشست گفت: این استان نامزدهای متعدد برای ثبت آثار ملی و جهانی است. ما جزو استانهایی بودیم که دارای بیشترین گردشگران خارجی بودیم ولی حالا از آن فاصله گرفتهایم.
وی گفت: مهمترین برنامهای که ما در قالب سند تحرک بخشی و توسعه استان داریم گردشگری است و شاخص ترین برنامه آن در سال بعد، لبخند دنیا به کرمان ۱۴۰۵ با هدف معطوف کردن نگاه دنیا به کرمان است.
مرتضی نیکرو مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمان گفت: سال ۱۴۰۵ سال گردشگری کرمان است و برنامههای خود را از فروردین شروع کرده و هر آن زمان هر هفته یک جشنواره داشتهایم.
اصفهان پایتخت گردشگری شهرهای آسیایی در سال ۲۰۲۵ شد
در این هفته آئین اهدای تندیس یادبود انتخاب اصفهان بهعنوان پایتخت گردشگری شهرهای آسیایی در سال ۲۰۲۵، این هفته با حضور جمعی از مسئولان محلی و بینالمللی در عمارت تاریخی باغ زرشک برگزار شد.
در این مراسم، احکام مسئولیت و تندیس یادبود انتخاب اصفهان بهعنوان پایتخت گردشگری شهرهای آسیایی سال ۲۰۲۵ اهدا شد. کمال حیدری، یوسف افشارینیا (معاون گردشگری ادارهکل میراثفرهنگی استان اصفهان)، نیکآیین (مشاور استاندار در حوزه گردشگری)، مصطفی نباتینژاد و سیدعلی معرکنژاد بهعنوان اعضای شورای سیاستگذاری این رویداد معرفی شدند.
درگیری قاچاقچیان با یگان حفاظت در حریم تخت جمشید
امروز در آخرین هفته نیز معاون میراث فرهنگی فارس با تأیید درگیری یگان حفاظت تخت جمشید با قاچاقچیان در حریم این مجموعه جهانی گفت: در این درگیری یک نفر از نیروهای یگان بر اثر اصابت ضربات چاقو، مجروح میشود.
افشین ابراهیمی گفت: چند روز پیش، تعدادی قاچاقچی قصد سرقت یکی از کتیبههای تاریخی را در حریم تخت جمشید داشتند که با توجه به شناسایی تحرکات قبلی نسبت به سرقت و تخریب این کتیبه، نیروهای یگان حفاظت در آن منطقه کمین کرده بودند.
وی ادامه داد: در جریان خودداری نیروهای یگان از وقوع این سرقت و تخریب، یک نفر از نیروهای یگان بر اثر اصابت ضربات چاقو، مجروح شد.
نظرات کاربران