کمی به عقب برمیگردیم.در حالی که بسیاری از افراد، در دو سال اخیر با هوش مصنوعی آشنا شدهاند، در دهه 1950 میلادی «آلن تورینگ» که به پدر هوش مصنوعی ملقب است، مقالهای تحت عنوان Computing Machinery and intelligence را با این جمله شروع کرد« پیشنهاد میکنم این سوال را در نظر بگیریم، “آیا ماشینها میتوانند فکر کنند؟”»
به گزارش میگنا در سال 1966، ما با چت بات «الیزا» که بیماران را متقاعد میکرد، با یک درمانگر واقعی صحبت میکنند، شاهد ورود هوش مصنوعی در روانشناسی بودیم. در سالهای اخیر، با استفاده از الگوریتمهایی که میتوانند استنتاجهای آماری قدرتمندی را از دادههای بسیار زیاد داده استخراج کنند، میتوان پی برد، هوش مصنوعی پتانسیل مراقبت از سلامت روان را نیز دارد.
زمانی که شرکت Open Ai هوش مصنوعی ChatGPT را معرفی کرد، افراد بیشتری با پتانسیل هوش مصنوعی آشنا شدند، حتی ChatGPT تراپی و ایجاد ابزارهای هوش مصنوعی برای درمانگران نیز افزایش یافت. امروزه عباراتی مانند “هوش مصنوعی تراپی” یا “هوش مصنوعی تراپیست” جزء کلید واژههای محبوبی هستند که بسیاری از افراد برای دریافت مشاوره آنلاین با هوش مصنوعی و یا سایتهای تراپی هوش مصنوعی از آنها استفاده میکنند. در سال 2023 یک مقاله با عنوان Information Systems Frontiers منتشر شد.
در این مقاله یک ابزار ارزیابی با کمک هوش مصنوعی را توصیف میکند که در شناسایی و طبقهبندی اختلالات سلامت روان بیماران تنها از طریق 28 سوال، بدون مشارکتی انسانی، تا 89درصد بسیار دقیق است. اما دانشمندان این نوید را میدهند که قرار نیست هوش مصنوعی جایگزین روانشناسان و درمانگران بشود.
با این وجود هوش مصنوعی وارد حوزه خدمات درمانی شده است و با روان درمانی به شیوههای مختلف پیونده برقرار کرده است. ماشین لرنینگ، یادگیری عمیق، تشخیص چهره و پردازش زبان انسانی، حوزههایی است که هوش مصنوعی در آن روز به روز قویتر میشود و در نتیجه میتواند به حوزه روانشناسی نزدیکتر گردد.
نظرات کاربران