
شهروند جوانی که طی روزهای اخیر مبادرت به خرید و ذخیره سازی حجم قابل توجهی بنزین در فضای منزل نموده بود، با سرایت جرقهی ناچیز سیگار به منبع نگهداری بنزین و آتش سوزی حاصل از آن، دچار 75 درصد سوختگی شد!
دکتر علی احمد آبادی، فوق تخصص جراحی پلاستیک، ترمیمی و سوختگی در گفتگو با وب دا، پیرامون جزئیات این خبر گفت: شهروند نسبتاً جوانی (با کمتر از 40 سال سن)، در طی روزهای اخیر با این تصور که در شرایط جنگی کشور، بنزین نایاب خواهد شد و باید هر چه سریع تر بنزین مورد نیاز خود را تأمین و ذخیره سازی کند، تصمیم به انجام یک کار غیر ایمن گرفته و با جمعآوری مقدار قابل توجهی بنزین در فضای منزل شخصی، زمینه بروز آتش سوزی و سوختگی 75 درصدی را برای خود فراهم ساخته است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در همین ارتباط افزود: متأسفانه یک جرقه کوچک که احتمالا به خاطر روشن کردن سیگار بوده، منجر به آتش گرفتن منبع بنزین شده و آسیب وسیعی به فرد و منزلش وارد نموده است.
دکتر احمد آبادی در خصوص شرایط فعلی بیمار مذکور اظهار کرد: بیمار با 75 درصد سوختگی و آسیب استنشاقی، اکنون در بخش مراقبتهای ویژه سوختگی بستری شده و برای تنفس نیازمند دستگاه است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به این اتفاق تلخ تأکید کرد: همه هموطنان این نکته را مد نظر داشته باشند، که برخی از مواد سوختی؛ بویژه بنزین، اِتِر و الکل جزء مواد انفجارپذیر به شمار میروند و رفتار این مواد با سایر کربوهیدراتهای نفتی، مثل گازوئیل یا نفت متفاوت خواهد بود.
وی اضافه کرد: هر چند نگهداری نفت و گازوئیل در منزل بسیار خطرناک است، اما این مواد به صورت خود به خودی آتش نمیگیرند؛ چرا که آنها در دمای محیط تبخیر نمیشوند، اما موادی مثل الکل، اِتِر و بنزین، در دمای محیط به شدت تبخیر میشوند و میزان غلظت آنها در محیط میتواند به حدی برسد که، با کوچکترین جرقهای انفجار اتفاق بیافتد. بنابراین تأکید میشود هیچگاه مواد انفجارپذیری مثل الکل، اِتِر و بنزین را در حجم زیاد در منزل نگهداری نکنید و حتی حجم کم آن نیز خطرناک است.
فوق تخصص جراحی پلاستیک، ترمیمی و سوختگی همچنین گفت: اگر الکل برای موارد بهداشتی استفاده می شود، باید در حجم بسیار کم، مثلاَ در حد 100 یا CC 200 باشد و در ظرف در بسته مطمئن نگهداری شود، همچنین در معرض آفتاب قرار نگیرد و در زمانی که این مواد مورد نیاز نیست، نباید آنها را برای روز مبادا نگهداری کرد و بلکه در اولین فرصت باید حذف شوند، تا اتفاقات ناخوشایندی رخ ندهد.
در زمان آتش سوزی، خونسردی خود را حفظ و کانون آتش را مهار کنید
دکتر احمد آبادی در خصوص ضرورت رعایت برخی نکات در زمان بروز آتش سوزی هم گفت: طبعاً هر زمان که ما با سوختگی ناشی از آتش سر و کار داریم، اولین نکته این است که خونسردی خود را حفظ کنیم و بتوانیم کانون آتش را مهار کنیم، یا اقداماتی را انجام دهیم که شدت صدمات را کمتر کند. این اقدامات مشخصاً قطع کردن شیر گاز، قطع کردن جریان برق و مواردی از این قبیل است که میتواند از گسترش دامنه آسیب جلوگیری کند و بعد از اینکه این اقدامات انجام شد، فردی که قصد کمک دارد باید ارزیابی نماید که آسیب بیشتری به خود او وارد نشود و با اطمینان از اینکه خود در معرض آسیب نیست، برای کمک به فرد آسیب دیده اقدام کند.
وی ادامه داد: اگر فرد آسیبدیده آتش گرفته، اولین اقدام خاموش کردن آتش است و شاید عملیترین و راحتترین راه این است که همه افراد، یاد بگیرند وقتی دچار آتشسوزی میشوند، سراسیمه نشوند و بدانند بهترین کار این است که، روی زمین دراز کشیده و غلت بزنند، این کار به خاموش شدن آتش کمک میکند. همچنین افرادی که در محیط هستند با انداختن پتو یا لحاف روی بیمار، میتوانند از رسیدن اکسیژن به آتش جلوگیری و به خاموش کردن آتش کمک کنند. در آوردن لباسها و انجام اقدامات اولیه، تماس گرفتن با مرکز اورژانس و آتش نشانی، از موارد دیگری است که میتواند به سرعت کمک کند که بهترین اقدامات برای بیمار و برای ایمن سازی محیط انجام شود.
دکتر احمد آبادی خاطرنشان کرد: زخم سوختگی اگر دستکاری نشود، یک زخم بسیار تمیز است و وقتی چیزی روی زخم استفاده میشود از جمله آرد، خمیر دندان، سیب زمینی و خیلی چیزهای دیگر، حداقل آسیبی که به زخم میرسد این است که زخم تمیز، تبدیل به یک زخم آلوده میشود، چون این مواد همراه خود باکتری دارند. بنابراین هرگز توصیه نمیشود که روی زخم چیزی گذاشته شود و چنانچه زخم کوچک است، شستن زخم با آب شیر و یا آب تمیز بهترین اقدام است که باعث کاهش درد و آلودگی میشود.
دکتر احمد آبادی در پایان ضمن آرزوی بهروزی و سلامت برای همه مردم کشور عزیزمان، تأکید کرد که هموطنان با رعایت نکات ایمنی زمینه حفظ سلامت خود را در شرایط گوناگون فراهم سازند.
نظرات کاربران