
عضو هیأت علمی و فوق تخصص جراحی ستون فقرات در دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: از جمله علائم هشداردهنده در ناحیه گردن که می تواند نشان از یک مشکل جدی در این ناحیه باشد، گردن درد تیرکشنده به بازو و ساعد، گزگز و مورمور شدن انگشتان همراه با گردن درد و ضعف و سنگینی دست، است.
دکتر امیر حسین حقیر در گفتگو با وب دا، با بیان اینکه دردهای ناحیه گردن از جمله مشکلات شایع در جوامع امروز بوده و اغلب ناشی از سبک های نادرست رفتاری است افزود: امروزه در تمام دنیا، افراد را در حالی مشاهده می کنیم که گردن خم شده، قوزکرده با پشتی خمیده و شانه های افتاده و چشمها داخل گوشی تلفن همراه در حال فرستادن یا دریافت پیام و … هستند و در کل دنیا به این نوع درد گردن text neck painگفته میشود که تنها راه پیشگیری از آن هم اصلاح وضعیت گردن در حال کار با تلفن همراه است؛ بطوریکه نمایشگر گوشی تا جایی که امکان دارد در امتداد چشم قرار گرفته، گردن برافراشته تا جایی که گوشها در امتداد شانه قرار گیرد و شانه ها به عقب رفته و از حالت قوزکرده خارج شود.
وی ادامه داد: وسایل مورد استفاده در ادارات و دفتر کار هم میتوانند نقش بسزایی در محافظت از گردن داشته باشند و در همین راستا بهتر است افرادی که به مدت طولانی گردن خود را خم نگه میدارند کمی میز را شیبدار کنند؛ این کار با استفاده از تکه ای مقوا یا تخته امکانپذیر است و برای دانش آموزان و دانشجویان و یا کسانی که مطالعه می کنند، استفاده از کتابیار توصیه می شود و نیز اگر افراد از مانیتور استفاده میکنند لازم است مانیتور را هم سطح با چشم قرار دهند.
دکتر حقیر این نکته را هم متذکر شد که در حالت نشسته ، اصلاح حالت به جلو آمده و قوز کرده گردن بدون اصلاح کمر امکان پذیر نیست ، لذا یک متکای ۷ تا۱۰ سانتی متری که اندازه آن متناسب با گودی کمر شماست در گودی کمر قرار دهید تا حالت قوز کرده اصلاح شده و سر به عقب برافراشته روی شانه ها قرار گیرد، قرار دادن متکای کمری به کسانی که نشستن های طولانی دارند به شدت توصیه می شود و این کار نه تنها از درد گردن بلکه از درد کمر نیز پیشگیری می کند.
عضو هیأت علمی دانشگاه مشهد در خصوص نحوه قرار گرفتن سر روی بالشت در هنگام خواب و استراحت هم گفت: بالشت باید طوری باشد که گردن در وضعیت مناسب قرار گیرد و در حالت راستا با ستون فقرات باشد و به جلو یا عقب خم نشود، لذا ارتفاع بالشت هر فرد منحصر به وی میباشد و بالشت ابری با ارتفاع مناسب انتخاب مطلوبی است، همچنین اگر نوع پر را انتخاب کرده اید باید سالی یکبار تعویض شود.
نحوه خوابیدن مناسب برای ستون فقرات
دکتر حقیر بدترین وضعیت برای ستون فقرات خوابیدن روی شکم دانست و افزود: بهترین وضعیت خوابیدن، دراز کشیده به پهلو درحالیکه متکایی بین زانوها قرار دارد و یا در حالتی است که به پشت دراز کشیده اید و متکایی زیر زانوها قرار گیرد.
وی ادامه داد: در بسیاری موارد مثل سفر با اتوبوس یا وسیله شخصی یا در سرویس هایی که فاصله طولانی بین منزل و محل کار وجود دارد و یا سفر هوایی ، افراد در وضعیت های نا مناسب گردن بخواب میروند و این خود منجر به دردگردن میشود. لذا استفاده از بالشت پشت گردنی از روشهای پیشگیری از وضعیت بد گردن میباشد.
عضو هیأت علمی دانشگاه مشهد در خصوص ورزش های خاص مورد استفاده برای پیشگیری از درد گردن هم گفت: بعد از کاهش درد، اصلاح حالت راستا و برافراشته کردن گردن و همچنین پرهیز از حالت در ستون فقرات ، انجام ورزشهای کششی به عنوان قدم بعدی درمان توصیه می شود و در صورتیکه در حین ورزش دردی در بازو ، ساعد و یا انگشتان منتشر شد حتما ورزش ها را متوقف و با پزشک مشورت کنید.
همچنین اگر در حین ورزش خاصی درد شما شدت یافت، آن نوع ورزش خاص را یا با شدت کمتر انجام دهید و یا متوقف کنید، هرگز در موارد درد شدید گردنی که به تازگی شروع شده، ورزش و یا فیزیوتراپی انجام ندهید، بلکه بعد از کاهش درد و حدودا پس از یکی دو هفته ، که درد کاهش قابل توجهی یافت ، ورزشها و یا فیزیو تراپی انجام شود.
وی اضافه کرد: توصیه این است که در ابتدا ، ورزشهای کششی گردن و شانه آن هم به ملایمت شروع شود، بطوریکه گردن یا شانه برای ۱۰تا۲۰ ثانیه در حالت کشش نگه داشته شده و سپس به حالت نخست باز گردد. بعد از دو تا چهار هفته از شروع ورزشهای کششی گردن و شانه ، تمرینات قدرتی گردن و شانه انجام شود که به دست و یا توپ در حالیکه گردن خم نشود با گردن فشار وارد میشود. همینطور میتوان بعد از مدتی از ورزشهای کششی و قدرتی شانه ، ورزشهای قدرتی را با وزنه سبک و یا یک نوار مثل حوله یا باند ادامه داد.
نظرات کاربران