0

علائم و تفاوت‌های دیابت نوع یک و دو را جدی بگیرید

علائم و تفاوت‌های دیابت نوع یک و دو را جدی بگیرید
بازدید 2
علائم و تفاوت‌های دیابت نوع یک و دو را جدی بگیرید

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، دکتر زهرا استادعلی‌پور در گفت‌وگویی با تشریح ویژگی‌های دو نوع شایع دیابت اظهار داشت: دیابت نوع یک بیماری خودایمنی است که طی آن، سیستم ایمنی بدن به سلول‌های تولیدکننده انسولین در پانکراس حمله می‌کند و ترشح این هورمون حیاتی متوقف یا کاهش می‌یابد. این نوع از بیماری عمدتاً در سنین پایین و بدون سابقه خانوادگی بروز می‌کند و تنها روش درمان آن، تزریق انسولین است.

 

وی در ادامه با اشاره به دیابت نوع دو، افزود: این نوع دیابت بیشتر در افراد بالغ دیده می‌شود و در اثر مقاومت سلول‌های بدن به انسولین ایجاد می‌شود. با وجود ترشح انسولین توسط پانکراس، بدن نمی‌تواند از آن به درستی استفاده کند. چاقی، کم‌تحرکی، سابقه خانوادگی و سندرم متابولیک از عوامل خطر این نوع بیماری به شمار می‌روند.

 

این متخصص داخلی، با بیان اینکه سن ابتلا به دیابت نوع دو در سال‌های اخیر کاهش یافته و حتی به زیر ۳۵ سال نیز رسیده است، اظهار داشت: لازم است افراد در معرض خطر از نظر قند خون مورد بررسی و غربالگری قرار گیرند تا از بروز عوارض بعدی جلوگیری شود.

 

دکتر استادعلی‌پور، پر ادراری، تشنگی و گرسنگی بیش از حد، کاهش وزن ناگهانی، تاری دید و خستگی مفرط را از جمله علائم مشترک دیابت نوع یک و دو عنوان کرد و گفت: در مراحل پیشرفته‌تر، بروز علائمی مانند تهوع، تنگی نفس و کاهش سطح هوشیاری می‌تواند به کمای دیابتی منجر شود که در دیابت نوع یک شیوع بیشتری دارد.

 

وی با هشدار نسبت به عوارض ناشی از قند خون کنترل‌نشده، افزود: این وضعیت می‌تواند به آسیب‌های میکروواسکولار و ماکروواسکولار بینجامد. به‌عنوان مثال، حدود ۳۰ درصد بیماران دیابت نوع یک و بین ۱۰ تا ۴۰ درصد مبتلایان به دیابت نوع دو به بیماری‌های کلیوی (نفروپاتی) مبتلا می‌شوند که ممکن است به نارسایی کلیه بیانجامد. همچنین خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و مرگ ناشی از آن در بیماران دیابتی دو تا چهار برابر افزایش می‌یابد.

 

استادعلی‌پور، با تأکید بر نقش اصلاح سبک زندگی در کنترل دیابت نوع دو، گفت: کاهش وزن، رعایت رژیم غذایی سالم، افزایش فعالیت بدنی و ترک سیگار از اقدامات مؤثری هستند که می‌توانند نیاز به دارو را به تعویق اندازند. در حالی‌که بیماران مبتلا به دیابت نوع یک از همان ابتدا نیاز به دریافت انسولین دارند و داروهای خوراکی در درمان این نوع مؤثر نیستند.

 

وی در پایان با تأکید بر اهمیت غربالگری در افراد بالای ۳۵ سال به‌ویژه آن‌هایی که دارای سابقه خانوادگی دیابت یا سندرم متابولیک هستند، یادآور شد: کنترل منظم قند خون تنها راه پیشگیری از عوارض جبران‌ناپذیر این بیماری است.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج + 18 =

مشاهده بیشتر