خبرگزاری مهر – گروه استانها: زیرساخت شبکه برق در استان لرستان در حالی به مشکل خورده که شواهد و اظهارات مسئولان ارشد حوزه انرژی نشان میدهد طی بیش از یک دهه گذشته، اقدام اساسی و زیربنایی در جهت نوسازی و توسعه این شبکه صورت نگرفته است.
پیامد این وضعیت در کنار افزایش بیرویه مصرف برق در استان لرستان، خاموشیهای مکرر، کاهش پایداری شبکه، آسیب به تجهیزات، و نارضایتی از کیفیت خدمات برقرسانی در سطح استان بوده است.
تابستان داغ، مصرف سنگین و زیرساخت ضعیف
افزایش محسوس دمای هوا و رشد فزاینده مصرف برق در سالهای اخیر، بیش از پیش بر فشار وارد بر شبکه برق لرستان افزوده و عواقب ناشی از کمتوجهی به زیرساختها را عیان کرده است.
در چنین شرایطی، مدیران برق استان نسبت به کمبود ظرفیت، فرسودگی تجهیزات و نبود آمادگی شبکه برای پاسخگویی به پیک مصرف هشدار دادهاند.
پستهایی بی خروجی، پروژههایی ناقص
در همین راستا، اگرچه طی یکی دو سال گذشته تعدادی پست برق جدید در استان به بهرهبرداری رسیده، اما به گفته مسئولان، این پستها هنوز خروجی مؤثر و کاربردی ندارند و عملاً در رفع معضلات جاری نقشی ایفا نکردهاند.
این در حالی است که هزینهکرد برای بهرهبرداری واقعی از این پستها نیز نیازمند تأمین منابع مالی قابل توجهی است.
شبکه ملی برق؛ تصمیمگیری خارج از اختیار استان
از سوی دیگر، باید توجه داشت که شبکه برق کشور، یکپارچه و ملی است؛ لذا به گفته مسئولان استانی تصمیمگیری درباره خاموشیها در سطح استان صرفاً در اختیار مدیران محلی نیست.
متولیان میگویند در مواقع افت فرکانس یا افزایش مصرف، سیستم مدیریت شبکه سراسری به صورت خودکار اقدام به قطع بار میکند تا از فروپاشی کل شبکه جلوگیری شود، بنابراین بخشی از خاموشیها خارج از اختیار مدیریت استانی است.
ناترازی و رشد بیسابقه مصرف برق در لرستان
آمارهای ارائه شده از سوی شرکت توزیع برق لرستان نیز نشان میدهد که امسال نسبت به سال گذشته، مدت زمان ناترازی برق در استان بیش از دو برابر شده و از حدود ۴۵ روز به ۱۱۴ روز رسیده است.
این موضوع در کنار رشد ۱۱ درصدی مصرف برق، گویای یک معضل در مدیریت انرژی استان است که تنها راه عبور از آن، نوسازی زیرساختی و اجرای پروژههای توسعهای جدی و مستمر در سطح شبکه برق لرستان خواهد بود.
زیرساخت برق لرستان در یک دهه گذشته مغفول مانده است
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق لرستان با انتقاد از وضعیت زیرساختی برق استان، اعلام کرد که طی ۱۰ تا ۱۲ سال گذشته اقدام مؤثری در بهبود زیرساختهای برق استان صورت نگرفته و همین موضوع، علت اصلی خاموشیها و قطعیهای خارج از برنامه در لرستان است.
شیرزاد جمشیدی در خصوص وضعیت تأمین برق و خاموشیها در استان در پاسخ به «مهر» اظهار داشت: از تاریخ ۱۵ فروردینماه سال جاری تاکنون، برنامه خاموشی برق در استان بهصورت روزانه اطلاعرسانی شده است و تلاش شده تا مردم با آگاهی از زمانهای احتمالی قطعی برق، برنامهریزی دقیقتری داشته باشند.
بخشی از این نوع خاموشیها به دلیل عدم توجه به حوزه زیرساخت برق است و نمیتوان انتظار داشت با یک یا دو ماه اقدامات ضربتی، این مشکلات بهطور کامل برطرف شود
جمشیدی با اشاره به قطعیهای ناگهانی و خارج از برنامه برق در برخی مناطق استان گفت: متأسفانه در بازه زمانی ۱۰ تا ۱۲ سال گذشته، اقدام خاصی در راستای تقویت و نوسازی زیرساختهای برق لرستان انجام نشده است. این عدم سرمایهگذاری و نوسازی موجب شده که زیرساخت فعلی، پاسخگوی نیازهای روز نباشد و در زمانهایی با بار مصرف بالا یا تغییرات جوی، دچار مشکل شود.
وی ادامه داد: بخشی از این نوع خاموشیها به دلیل عدم توجه به حوزه زیرساخت برق است و نمیتوان انتظار داشت با یک یا دو ماه اقدامات ضربتی، این مشکلات بهطور کامل برطرف شود.
جمشیدی بیان کرد: اما برنامهریزی دقیق و کارشناسی در دستور کار قرار گرفته تا با اجرای طرحهای اولویتدار، خاموشیها در آینده به حداقل برسد.
زیرساختها برای مصرف بالا آماده نیستند
مدیرعامل شرکت توزیع برق لرستان افزود: عمده خاموشیها به دلیل نا آمادگی زیرساخت برای مدیریت مصرف بالا است.
مدیرعامل شرکت توزیع برق لرستان با بیان اینکه بخش عمده خاموشیهای خارج از برنامه ناشی از ضعف در زیرساخت است، افزود: زیرساخت شبکه برق استان برای مدیریت مصرف بالا تقویت و توسعه داده نشده است. در مواقعی که مصرف برق افزایش مییابد، بهویژه در فصول گرم سال، شبکه توان پشتیبانی ندارد و دچار مشکل موردی میشود.
جمشیدی تأکید کرد: اگرچه اصلاح این ضعفها نیازمند زمان، سرمایهگذاری گسترده و همکاری همهجانبه است، اما در حال حاضر شرکت توزیع برق لرستان با اجرای طرحهای فنی و مهندسی در سطح استان، بهدنبال کاهش خاموشیها و ارتقا کیفیت خدماترسانی به مردم است.
پستهای برق بدون خروجی!
جمشیدی با بیان اینکه وقتی دمای استان بین دو تا چهار درجه بهصورت میانگین بالا رفته، خشکسالی عجیب لرستان را دربرگرفته، اقلیم استان با گرمای بالایی مواجه شده است، زیرساخت باید برای این شرایط آماده میشد، گفت: خاموشیهایی که رخداده، فیوزسوزی و ترانس سوزی که رخداده، یکروزه به وجود نیامده که یکروزه همه آنها را رفع کنیم، اما برنامهریزی خوب و دقیقی صورتگرفته که نتیجه آن را سال آینده میبینیم.
طور مثال طی یک تا دو سال گذشته سه پست ۶۳ کیلوولت در استان افتتاح شده است، دریغ از اینکه یک خروجی از اینها گرفته شود
وی ادامه داد: به طور مثال طی یک تا دو سال گذشته سه پست ۶۳ کیلوولت در استان افتتاح شده است، دریغ از اینکه یک خروجی از اینها گرفته شود، خروجی باید گرفته میشد که تا جاهایی که مشکل ضعف ولتاژ، پرباری و احتمال افزایش بار دارد، شناسایی و متعادل شوند. این اتفاق رخ نداده است.
مدیرعامل شرکت توزیع برق لرستان با تأکید بر اینکه طی یک تا دو ماه گذشته این موضوع را در دستور کار قرار دادیم، گفت: دراینرابطه هر پست نزدیک به شش تا هشت میلیارد تومان اعتبار میخواهد تا خروجی آن مشخص شود، حداقل ۲۰ میلیارد تومان نیاز است تا خروجی این پستهای برق شناسایی شود و این مشکلات را حل کنیم.
برخی خاموشیها در اراده استان نیست
جمشیدی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه دلیل دیگر، مباحث کشوری است، شبکه برق کشور یک شبکه بههمپیوسته است، استانی نیست که اگر تولیدی برق داشته باشیم آن را برای مصرف اختصاص دهیم، گفت: این شبکه، شبکه برق ملی و بههمپیوسته است، تمام نیروگاهها در یکلحظه برق خود را به این شبکه تزریق میکنند، هر جا نیاز به مصرف باشد به آنجا ارسال میکنند.
وی بیان داشت: برای خاموشیها نیز یک عدد و سهم برای استانها مشخص شده است، این عدد و سهم نیز بر اساس تناسب پیک مصرف برق در نظر گرفته شده است.
مدیرعامل شرکت توزیع برق لرستان در ادامه با بیان اینکه اگر این شبکه بههمپیوسته برق، دچار فروپاشی شود، کل کشور به خاموشی میرود، عنوان کرد: اگر کل کشور دچار خاموشی شود، ۱۵ روز طول میکشد که مشترکان را به مدار برگردانیم.
جمشیدی، تصریح کرد: در این راستا مدیریت شبکه برق هوشمند کشور بهمحض اینکه فرکانس پایین میآید، بهصورت خودکار و اتوماتیک بخشیهایی را از مدار خارج میکند. اراده این کار نیز در اختیار استان نیست.
لرستان ۱۱۴ روز ناترازی برق داشته است
معاون شرکت توزیع برق لرستان نیز دراینرابطه، اظهار داشت: امسال ۱۱۴ روز کمبود تولید برق و ناترازی در استان داشتیم.
بیرانوند با بیان اینکه این عدد در سال گذشته ۴۰ تا ۴۵ روز بوده است، عنوان کرد: امسال حدود ۴۰ درصد کمبود آب پشت سدها و ۶۰ درصد کمبود برق داشتهایم، وضعیت واقعاً بدتر از حالت سالهای گذشته است، ۱۱۴ روز مدیریتکردن ناترازی واقعاً خداقوت دارد.
پیکبار مصرف برق سال گذشته ۸۶۶ مگاوات بوده است، امسال این عدد به ۹۶۱ مگاوات رسیده است
معاون شرکت توزیع برق لرستان در ادامه با اشاره به اینکه پیکبار مصرف برق سال گذشته ۸۶۶ مگاوات بوده است، امسال این عدد به ۹۶۱ مگاوات رسیده است، گفت: مصرف برق ۱۱ درصد امسال رشد داشته است، باید در این راستا زیرساخت احداث میکردیم.
بیرانوند، گفت: احداث این زیرساختها در دستور کار قرار گرفته است، برق برخی جاها را ما قطع نمیکنیم که سریع از مرکز ما اخطار میگیریم.
عبور از بحران با برنامهریزی، سرمایهگذاری و مشارکت مردمی
بنابراین گزارش، آنچه امروز در لرستان بهعنوان بحران خاموشی و ضعف در شبکه برق مشاهده میشود، نتیجه سالها کمتوجهی به زیرساختهای حیاتی این حوزه است.
گفتههای مدیرعامل و معاون شرکت توزیع برق لرستان بهروشنی نشان میدهد که استان با چالشهای جدی در تأمین برق پایدار مواجه است؛ چالشهایی که تنها با نگاه مقطعی و اقدامات کوتاهمدت قابل حل نخواهد بود.
جرای برنامهها هم نیازمند تخصیص منابع مالی، حمایت ملی و مشارکت همهجانبه بخشهای اجرایی و نمایندگان استان در سطح کلان کشور است.
همزمان، مدیریت مصرف توسط مردم، اصلاح الگوهای مصرف برق، و مشارکت در برنامههای زمانبندیشده نیز میتواند در عبور از شرایط فعلی نقش مهمی ایفا کند. آنچه مسلم است، برق بهعنوان زیرساخت توسعه، نیازمند نگاه راهبردی، سرمایهگذاری مستمر و توجه ویژه در اسناد بالادستی استان لرستان است.
نظرات کاربران