خبرگزاری مهر، گروه استانها: عاشورا نهضتی است که امام حسین (ع) آن را پدید آورد. اما آنچه که باعث شد عاشورا به یک نهضت بزرگ و ماندگار تبدیل شود، تنها اتفاقات صحرای کربلا در روز دهم محرم نبود بلکه ادامه این نهضت، مسیری پرفرازونشیب بود که ادامهدهنده آن با نقش مدیریتی بزرگ زن تاریخ اسلام حضرت زینب (س) کامل شد،
مدیری مدبر که به مثابه یک جایگاه حساس و راهبردی، دل به دریا زد و با استفاده از خرد جمعی رشته امور را در دست گرفت تا غائله را به نفع اسلام به کرسی بنشاند.
پس از واقعه دردناک کربلا، حضرت زینب (ع) مسئولیت سنگینی را عهدهدار شد و هدایت و رهبری قیام حسینی به دست با کفایت دختر علی (ع) رقم خورد.
نقش مدیریتی حضرت زینب (س) پس از عاشورا، در کنار سرپرستی اسیران و حفظ جان امام سجاد (ع) از خطرها، در حقیقت توانست انقلاب حسینی را با تحمل زحمات فراوان با تعیین خط مشی درست به پیروزی نهایی برساند. خروجی این نگاه مدبرانه هم رسالت وی بود که با صلابت و استواری به پایان رسید تا آئین پیامبر (ص) و انقلاب کربلا دستخوش تحریف نشود.
حقیقت این است که در میان روایات حماسی واقعه کربلا، اغلب تصویری از دلاوری مردان و شمشیرهای آنان نقش میبندد. اما در پس این صحنههای پرشور، نقش حیاتی و تعیینکننده حضرت زینب (س) معمار اصلی و تداوم بخش نهضت حسینی بود.
زینب کبری (س)، خطیبی که تخت یزید را به لرزه درآورد
حضرت زینب (س)، عقیله بنیهاشم، فراتر از یک خواهر داغدار، یک استراتژیست تمامعیار و یک سخنور بینظیر بود.
خطبههای آتشین او در کوفه و شام، نه تنها پرده از چهره یزید برداشت، بلکه بذر آگاهی و بیداری را در دلهای مردم کاشت. یزید با شهید کردن امام حسین (ع) تصور میکرد پیروز شده است، اما حضرت زینب (س) با کلامش، کاخ او را به ویرانهای بدل کرد.
حضرت زینب (س) در کنار این رسالت سنگین، مسئولیت حفظ جان امام سجاد (ع) و پرستاری از کودکان و زنان داغدار را نیز بر عهده داشت. استقامتی که این بانوی بزرگوار در برابر مصائب بیشمار از خود نشان داد، او را به الگویی جاودان برای تمام زنان آزاده جهان تبدیل کرده است.
زینب کبری (ع) با علم به وضعیت موجود و با علم به نیاز جامعه، نقش انقلابی و رسانهای خود را به بهترین وجه ایفا کرده و اجازه نداد تا دشمن به اهداف سیاسی و اجتماعی خود دست یابد. این در حالی بود که آن حضرت پیش از شهادت امام حسین (ع)، در مدیریت بانوان کاروان و نیز یاری برادر در لحظات دشوار، نقش بی نظیر خود را اثبات نموده بود.
بیانات عاطفی ایشان تا حدی اثرگذار بود که لشکر دشمن را به قساوت و پلیدی رفتار خویش آگاه ساخت و اشک عمر سعد را نیز در برابر رفتاری که سپاهیانش انجام میدهند جاری میساخت. [با کاروان حسینی از مدینه تا مدینه، ج ۴ ص ۳۸۰.] گریه دشمن هرچند ارزشی نداشت اما اثباتگر این نکته بود که خود آنها نیز به عمق ظلم و جنایتی که در حال وقوع است، پی برده بودند؛ هرچند طمعها و ترسها مانع اثرگذاری این اشکها در رفتار آنان بود.
پرستاری از بازماندگان کاروان حسینی با دستان حضرت زینب (س)
یکی از رسالتهای مهم حضرت زینب (س) در واقعه عاشورا پرستاری و مدیریت پشت جبهه بود. ایشان با پرستاری از امام سجاد (ع)، مداوای مجروحین، امدادگری و تخصیص سهم خود به کودکان در ساماندهی و مدیریت پشت جبهه نقش مؤثری داشت. ایشان همچنین از این طریق امور زنان و کودکان را مدیریت میکرد.
پس از ظهر عاشورا موقعیتهای تلخی به وجود آمد و همه مردان و یا غالب آنها از سپاه امام حسین (ع) به شهادت رسیدند. اما در این بین نقش مدیریتی حضرت زینب (س) که قافلهسالار اسیران و سرپرست کودکان بود به خوبی آشکار شد. حضرت زینب (س) با اینکه بسیاری از نزدیکان خود را در شرایط بسیار سختی از دست داده بود اما توانست برای عالم الگو باشد.
حجاب و عفاف؛ اصل مهمی که حضرت زینب (س) حافظ آن بود
پس از واقعه عاشورا، هرچند که دشمن سعی میکرد خیمه این افراد را غارت و با گرداندن آنها در شهرهای بزرگ آنها را تحقیر کند اما همچنان آنها بر عفاف و حجاب خود پایبند بودند و حدود الهی را که یک زن متعهد باید حفظ کند، حفظ میکردند.
حضرت زینب (س)، راوی شجاع کربلا، الگویی بیبدیل برای زنان قهرمان
سمانه ذوالقدری جهرمی، مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری فارس در گفتگو با خبرنگار مهر، حادثه کربلا را حماسیترین شاهنامه جهان و صحنهای حقیقی از عشقورزی و شجاعت در مبارزه با ظلم و فساد توصیف کرد.
وی با اشاره به نقش بیبدیل حضرت زینب (س) و دختران امام حسین (ع) در واقعه کربلا، گفت: حضور حضرت زینب (س) و دختران امام حسین (ع)، جلوههای بیبدیلی از استقامت و شجاعت زنان قهرمان عاشورایی را رقم زد.
ذوالقدری افزود: از استواری و صلابت حضرت زینب (س) همین بس که بعد از شهادت برادر و اصحاب با وفای ایشان و به اسارت در آمدن خاندان مطهرش، هرگز از پای نیفتاد و با آن خطبه رسایش در مجلسی که یزید برپا کرده بود، چنان حقارت و عداوت جاهلان و ظالمان زمان را برملا کرد که در تاریخ مانندی ندارد. اوج صلابت حضرت زینب (س) را آنجا میتوان دید که در دل طوفان مصیبتهای جانسوز، با ابهتی ستودنی و ایمانی باشکوه فریاد برآورد: «ما رأیت الا جمیلا».
مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری فارس حضرت زینب (س) را راوی شجاع و دلیر حماسه کربلا دانست و تصریح کرد: این بانوی بزرگوار راوی شجاع و دلیر حماسه کربلا شد تا پیام عاشورا در تاریخ جاودانه بماند و یادآوری کند حسینیها برای چه جان دادند و یزیدیها برای چه جان گرفتند و با بشریت برای انتخاب بین حق و باطل، عدل و ظلم، سعادت و شقاوت و محبت و عداوت اتمام حجت کرد.
نظرات کاربران